De nascholing maakt deel uit van een verbetertraject op het gebied van diagnostiek en behandeling van infectieziekten in verpleeghuizen (VPH) en verzorgingshuizen (VZH). Dit verbetertraject wordt uitgevoerd binnen het IMPACT onderzoek naar de diagnose en behandeling van infectieziekten (VU medisch centrum / EMGO Instituut).
In de meerderheid van de VPH/VZH zal ten minste één nascholingsbijeenkomst plaatsvinden. Dit zal voor de helft van de instellingen in 2013 geweest zijn. Voor de andere helft van de instellingen is dit 2014.
Voorafgaande aan de bijeenkomst:
- De onderzoeksresultaten (feedback op het voorschrijven van antibiotica in het eigen huis) worden gepresenteerd tijdens een aparte bijeenkomst in het VPH/VZH. De presentatie wordt gevolgd door een discussie van de resultaten, waarbij het doel is om aandachtspunten te bepalen ter verbetering van de diagnostiek en behandeling van infectieziekten. Ten slotte wordt een nascholingsbijeenkomst gepland. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee modules die zijn ontwikkeld door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in het kader van het IMPACT onderzoek; één voor luchtweginfecties en één voor urineweginfecties (zie bijgevoegd). Deze modules bevatten een breed scala aan werkmateriaal: de deelnemers stellen aan de hand van de eigen aandachtspunten een programma samen op het gebied van luchtweginfecties, urineweginfecties, of beide (voor toelichting zie blz. 4 t/m 8 in de modules). Omdat de onderzoeksresultaten en aandachtspunten per VPH/VZH verschillen, is het waarschijnlijk dat ook het samengestelde programma per instelling verschilt: er is sprake van nascholing-op-maat.
Ten minste één van de deelnemers bereidt de nascholingsbijeenkomst voor in samenwerking met een adviseur van het IVM.
Tijdens de bijeenkomst
- Ook de bijeenkomsten zelf worden doorgaans begeleid door een adviseur van het IVM en zijn als volgt opgebouwd: inleiding en doelstellingen – programma onderdelen – het maken van afspraken en afsluiting.
Leerdoelen
- Afhankelijk van de samenstelling van de bijeenkomst zijn de doelen van de nascholingsbijeenkomsten één of een combinatie van het volgende:
Kennisvermeerdering op het gebied van diagnostiek en/of medicamenteus beleid en het optimaliseren van: