Kanker is een volksziekte die een op de drie mensen treft. Bijna een half miljoen Nederlanders lijdt er aan en jaarlijks komen er in ons land ongeveer 75.000 nieuwe patiënten bij. Met ruim 800 sterfgevallen per week is het doodsoorzaak nummer 1.
Psychologische factoren zijn sterk van invloed op de manier waarop mensen met de gevolgen van de ziekte omgaan en daarmee op het welbevinden en de kwaliteit van leven en sterven. Veel mensen zijn echter niet opgewassen tegen de enorme hoeveelheid stress die kanker met zich meebrengt en ontwikkelen daarom psychische klachten (zoals angst, depressie, slaap- en relatieproblemen). Ze vragen dan om hulp of worstelen juist onnodig lang alleen met de klachten.
Hulpverleners hebben in toenemende mate oog en oor voor de psychische problematiek van kankerpatiënten en hun naasten maar voelen zich niet altijd voldoende in staat om de juiste begeleiding te bieden. Deze tweedaagse cursus biedt een breed palet van psycho-oncologie gerelateerde onderwerpen die door middel van uitleg, demonstratie, oefeningen en discussie worden gedoceerd. De cursus geeft hulpverleners een beter fundament om psycho-oncologische zorg te verlenen of om daar gericht naar te verwijzen.