organisatie
CME-ACADEMY
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Longziekten
onderwerp(en):
COPD/Astma
ICPC:
A
accreditatie
abonnement
toelichting
CME-Academy is alleen gratis toegankelijk voor huisartsen en medisch specialisten werkzaam in een ziekenhuis. Om toegang te krijgen tot de gratis e-learning cursussen in CME-Academy dient u u zich te abonneren.
CME-ACADEMY - COPD, diagnostiek en behandeling
Accreditatie Periode: 30-11-2015 t/m 29-11-2017
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Longziekten'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?
Luchtwegklachten, waaronder COPD, zijn één van de meest voorkomende klachten in de huisartspraktijk. Het diagnosticeren en in kaart brengen van COPD om de ziektelast te bepalen, is een traject dat enige tijd in beslag neemt. De ernstige vormen worden meestal adequaat gediagnosticeerd, maar er is sprake van onderdiagnostiek van lichte en matige vormen van COPD. Dit laatste leidt tot onderbehandeling bij deze categorie.
In deze e-learning worden de derde herziening van de NHG-Standaard COPD en de herziening van de Zorgstandaard COPD behandeld. Aan de orde komen de epidemiologie, anamnese, lichamelijk onderzoek, longfunctieonderzoek, diagnostiek, behandeldoelen en behandeling van COPD.
Na het doorlopen van deze cursus:
- heeft u inzicht in recente epidemiologische gegevens over COPD.
- heeft u kennis van de pathofysiologie van COPD.
- heeft u kennis van de huidige richtlijnen (met name NHG-Standaard COPD en Zorgstandaard COPD) voor indicatie en uitvoering van anamnese, lichamelijk onderzoek en longfunctieonderzoek en de interpretatie daarvan bij patiënten met (een verhoogde kans op) COPD.
- kunt u de doelen en inhoud van het uitgebreide assessment beschrijven bij (vermoeden op) COPD, zoals beschreven in de Zorgstandaard COPD.
- kunt u de resultaten uit diagnostiek en assessment evalueren.
- bent u zich bewust van het belang van het opstellen van een individueel zorgplan bij COPD-patiënten en op de hoogte zijn van de recente richtlijnen op het gebied van mogelijke niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandelingen.
- Er worden in ons land op diverse plaatsen ketenzorgprotocollen ontwikkeld en geïmplementeerd (KIS: Ketenzorg Informatie Systeem) om de zorg voor COPD-patiënten, waarin zelfmanagement ten tijde van exacerbaties een belangrijke factor vormt, te optimaliseren.
- heeft u kennis van de palliatieve behandeling van patiënten met eindstadium COPD.
Meer >