MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2,5 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 599,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Farmacologie, Ouderengeneeskunde, Algemeen & overig
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2,5
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Medicatieveiligheid bij kwetsbare ouderen
Accreditatie Periode: 10-09-2019 t/m 10-09-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Farmacologie', 'Ouderengeneeskunde' of 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Medicatieveiligheid is een tienkoppig monster dat gevoed wordt door zowel het handelen van zorgmedewerkers, onder wie voorschrijvers zoals specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en physician assistents, als organisatie en systemen. In deze cursus richten we ons speciaal op u als verantwoordelijke voor het veilig voorschrijven en het vervolgen van de veiligheid van het gebruik.

Elektronisch voorschrijven is de norm geworden en optimaal gebruikmaken van dit voorschrijfsysteem in het kader van medicatieveiligheid komt aan de orde. De aandacht voor medicatieveiligheid in Nederland is gevoed door het HARM-onderzoek en ICPI-onderzoek naast het HARM-Wrestling rapport. Een van de instrumenten om de medicatieveiligheid te bewaken is een medicatiebeoordeling. De methode hiervoor staat beschreven in de multidisciplinaire richtlijn ‘Polyfarmacie bij ouderen’. In deze cursus krijgt u kennis aangereikt om deze beoordeling adequaat te kunnen uitvoeren. Verder staan we stil bij de rol van de IGJ ten aanzien van medicatieveiligheid en hoe de Inspectie deze invult. Behalve het borgen van medicatieveiligheid van uw patiënt heeft u een rol bij het verbeteren van medicatieveiligheid voor andere patiënten. Dit doet u door bijwerkingen te melden bij het LAREB en medicatie incidenten bij het portaal voor patiëntveiligheid/CRM. Ook dit onderwerp komt hier aan de orde.Na het volgen van deze cursus:

  • kent u het belang van het optimaliseren van medicatieveiligheid.
  • kunt u de belangrijkste Nederlandse onderzoeken op het gebied van medicatieveiligheid noemen.
  • kent u de voordelen die het volgen van de KNMG-richtlijn ‘Elektronisch voorschrijven’ levert.
  • kunt u de belangrijkste aanbevelingen uit het HARM-Wrestling-rapport, het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid noemen.
  • kent u de meest voorkomende geneesmiddelgerelateeerde bijwerkingen die tot ziekenhuisopname leiden.
  • kunt u de START/STOPP-criteria noemen.
  • kunt u de rol aangeven van de IGJ op het gebied van medicatieveiligheid en bent u bekend met het toetsingskader van IGJ op het gebied van medicatieveiligheid in de verpleegzorg.

Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!