MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 599
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Ouderengeneeskunde, GGZ & psychiatrie, Seksuologie, Algemeen & overig
ICPC:
A, P, Z
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Omgaan met seksualiteit en intimiteit in de ouderenzorg
Accreditatie Periode: 20-11-2018 t/m 20-11-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Ouderengeneeskunde', 'GGZ & psychiatrie'|'Seksuologie' of 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Binnen de verpleeghuiszorg wordt er weinig over intimiteit en seksualiteit gesproken, zelfs niet door goedopgeleide professionals. Onbekendheid, onervarenheid, onzekerheid (onder andere door gebrek aan beleid) rondom intimiteit en seksualiteit en ouderen spelen daarbij een rol. In deze cursus wordt gesproken over wat intimiteit en seksualiteit is en worden de eigen normen en waarden en seksuele, culturele stereotyperingen besproken in relatie tot die van cliënten. Verder wordt het verschil uitgediept tussen seksuele disfunctie en seksueel probleem. De nadruk komt echter te liggen bij de praktijk. Door middel van praktijkvoorbeelden wordt wilsbekwaamheid besproken en het vinden van een balans tussen ‘willen behandelen’ en ‘wensen van de cliënt’. Verder kun je als behandelteam veel betekenen voor cliënten, aangezien intimiteit en seksualiteit een multidisciplinaire benadering behoeft. Wat is de rol van de specialist ouderengeneeskunde hierin? Het gezegde ‘beter voorkomen, dan genezen’ is zeker op het gebied van problemen met intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis van toepassing. Hoe kunnen problemen op het gebied van intimiteit en seksualiteit voorkomen worden? Naast preventie, zullen diverse behandelmogelijkheden besproken worden, waaronder het opstellen van een multidisciplinair behandelplan, (seksuele) hulpmiddelen en escort. Uiteraard is het voeren van gesprekken met cliënten en familie over intimiteit en seksualiteit van belang, vandaar ook dat seksuele gespreksvoering een belangrijke rol zal spelen in deze cursus. Naast de intramurale zorg, speelt de specialist ouderenzorg een steeds grotere rol in de extramurale zorg, zoals zorgboerderijen, dagbehandelingen en hospicezorg. Hoe kunnen intimiteit en seksualiteit binnen deze settingen een rol spelen?

Na het volgen van deze cursus:

  • bent u zich (beter) bewust van de eigen normen en waarden op het gebied van seksualiteit.
  • bent u zich (beter) bewust van het al dan niet gebruiken van stereotypes rond intimiteit en seksualiteit en de invloed die dit heeft op de relatie met cliënten.
  • bent u bekend met wilsbekwaamheid in relatie tot intimiteit en seksualiteit en verpleeghuisbewoners.
  • kunt u zich bedienen van diverse gesprekstechnieken om seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken.
  • kunt u beschrijven hoe specialisten ouderengeneeskunde binnen het verpleeghuis (en daarbuiten) intimiteit en seksualiteit als thema bekendheid kunnen geven.
  • bent u bekend met de preventie van seksuele problemen en behandelmogelijkheden.

Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!