MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
AccreDidact BV
kosten
basistarief
€ 54,30
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Tand- en mondheelkunde, Algemeen & overig
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
AccreDidact Huisarts 18/04 - Mondzorg voor huisartsen - Deel II Mond(on)gezondheid
Accreditatie Periode: 29-05-2018 t/m 29-06-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Tand- en mondheelkunde' of 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

In het maatschappelijk verkeer wordt mondgezondheid vrijwel altijd geassocieerd met de tanden en de kiezen. Mondgezondheid behelst echter meer. Het deel van het lichaam dat bepalend is voor de mondgezondheid strekt zich uit over een groter gebied dan alleen de mond. Dit geheel wordt het orofaciale systeem genoemd. Soms wordt de minder nauwkeurige aanduiding tandkaakstelsel gebruikt. Anatomisch gezien bestrijkt het orofaciale systeem het anterieure gebied vanaf de onderste helft van de schedel tot en met de hals. Binnen dit gebied bevinden zich diverse anatomische structuren die onderdeel zijn van het orofaciale systeem, maar die ook als aparte entiteiten kunnen worden beoordeeld, zoals de tong, de tonsillen, de neus, de naso-, oro- en hypofarynx, de larynx, de lymfeklieren, de speekselklieren, de temporomandibulaire gewrichten en de tanden en kiezen.

Deze nascholing is het tweede deel over de belangrijkste aspecten van mondgezondheid. Beide delen geven informatie over hoe een huisarts mondongezondheid kan herkennen, over wat een huisarts kan en/of moet doen en over de mogelijkheden tot doelmatige samenwerking met een tandarts of een lid van het mondzorgteam van een tandarts. In deel I zijn de dentitie en het parodontium besproken. Dit tweede deel gaat over de orale slijmvliezen, de tong, de speekselklieren, het speeksel, de temporomandibulaire gewrichten en halitose.

Na afloop van deze nascholing kunt u:

  • enkele belangrijke aspecten van mondongezondheid herkennen en doelmatig samenwerken met een tandarts en/of een lid van het mondzorgteam van een tandarts.
  • afwijkingen van de orale slijmvliezen en de tong interpreteren.
  • het belang van de speekselklieren en van speeksel begrijpen en de oorzaken en gevolgen van onvoldoende speekselsecretie (hyposialie) overzien.
  • de relatie tussen medicatie en hyposialie begrijpen en met een tandarts overleggen over aanpassing of wijziging van de medicatie in geval van hyposialie.
  • problemen van de temporomandibulaire gewrichten begrijpen en herleiden tot de belangrijkste oorzaken.
  • halitose interpreteren en herleiden tot de meest frequente oorzaak en, zo nodig, andere oorzaken van halitose overwegen.
  • samenwerken met een tandarts om patiënten met halitose adequaat te adviseren en te behandelen.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!