Voeding komt regelmatig ter sprake in de huisartsenpraktijk. Meestal in het kader van overgewicht, maar steeds vaker zijn er andere redenen dat patiënten zich bezighouden met gezonde voeding. Zo kunnen patiënten streven naar een gezonde leefstijl, zich fitter willen voelen, intensief sporten of bijvoorbeeld uit principe geen vlees willen eten. Ook is er steeds meer aandacht voor gezonde voeding bij ouderen. Opvallend is het feit dat zelfs het tweede hoofdstuk van het Leerboek Chirurgie (auteur: P.A.M. van Leeuwen) in zijn geheel gewijd is aan voeding.
Maar wat is nu eigenlijk gezonde voeding: het oerdieet?, het koolhydraatarm dieet?, vegetarisch eten? Zoveel mensen, zoveel meningen. Het is belangrijk om in de huisartsenpraktijk objectieve en begrijpelijke informatie te geven over de invloed van voeding op de gezondheid. Als bron voor deze nascholing worden het Voedingscentrum en de NHG-adviezen rondom gezonde leefstijl genomen.
Het onderwerp voeding is zeer uitgebreid. In deze nascholing wordt de basis van gezonde voeding besproken en wordt nader ingegaan op wat gezonde voeding inhoudt voor specifieke groepen patiënten. Het is zeker niet de bedoeling om de taak van de diëtisten over te nemen. Zij hebben niet alleen veel kennis over gezonde voeding, maar kunnen het advies ook aanpassen aan de wensen en mogelijkheden van de individuele patiënt. Zij zijn niet alleen opgeleid om kennis over te dragen, maar kunnen patiënten ook begeleiden bij het veranderen van hun leefstijl in het algemeen. Het veranderen van het eet- en beweeggedrag is immers complex. Wat, wanneer, waar, met wie, waarom en hoe iemand eet, wordt beïnvloed door leeftijd, geslacht, etniciteit, omgeving, financiën, geloof, verschillende psychische factoren en sociale media. Het motiveren tot gedragsverandering komt in deze nascholing ook niet aan de orde.
Na afronding van dit programma: