![]() |
Per januari 2017 wordt het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vernieuwd. Het maken van een uitstrijkje blijft bestaan, maar het eerste onderzoek in het laboratorium is niet meer cytologie, maar onderzoek naar het hoog risico humaan papillomavirus (hrHPV). Alleen bij een positieve test op hrHPV wordt alsnog het cytologisch onderzoek verricht op hetzelfde uitstrijkje.
In het rapport van de Gezondheidsraad (GR) Screening op baarmoederhalskanker uit 2011 werd geadviseerd het bevolkingsonderzoek te vernieuwen. In het huidige bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (bvo bmhk) worden vrouwen uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken in de huisartsenpraktijk. Dit uitstrijkje wordt opgestuurd naar het laboratorium voor cytologie en afhankelijk van de uitkomst is de uitslag goed, moet de vrouw voor een vervolguitstrijkje naar de huisarts of wordt zij voor vervolgonderzoek verwezen naar de gynaecoloog.
In deze PIN zullen alle veranderingen in het bevolkingsonderzoek stap voor stap worden doorgenomen en wordt u bijgepraat over (hr)HPV en het onderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en het uitstrijkje op indicatie is terug te vinden in de aangepaste NHG-Praktijkhandleiding Baarmoederhalskanker: bevolkingsonderzoek en diagnostiek. In deze NHG-Praktijkhandleiding zijn de richtlijnen uit de NHG-Standaard Preventie en vroegdiagnostiek van cervixcarcinoom (2009) opgenomen, waardoor deze is komen te vervallen.
De belangrijkste veranderingen van het bevolkingsonderzoek in vogelvlucht:
Na het maken van deze PIN kent u: