Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met mw. dr. M. van den Heuvel-Olaroiu, specialist ouderengeneeskunde.
Reumatoïde artritis (RA) is wereldwijd een veelvoorkomende aandoening. In Nederland is de prevalentie in 2011 geschat op 5,1 per 1.000 mannen en 8,8 per 1.000 vrouwen. RA komt vaker voor naarmate mensen ouder worden. Op basis van demografische ontwikkelingen in de bevolkingsopbouw zal de prevalentie in de periode 2011-2030 naar verwachting toenemen met 27% voor mannen en 21% voor vrouwen.
Bij RA staan de gewrichtsklachten over het algemeen op de voorgrond. Voor ouderen leiden de problemen van het bewegingsapparaat tot verlies van mobiliteit en zelfstandigheid wat een grote invloed heeft op de kwaliteit van leven.
In deze cursus worden de pathofysiologie en epidemiologie van RA besproken. Ook de symptomen en diagnostiek komen aan bod. U leert hoe RA wordt vastgesteld en welke onderzoeken hierbij noodzakelijk zijn. U weet na deze cursus welke gewrichten in de regel betrokken zijn en welke klachten en beperkingen u zou kunnen waarnemen bij het bewegingsonderzoek. Ook worden niet-traumatische gewrichtsklachten besproken die lijken op de klachten van RA. De behandeling van RA is grofweg in te delen in de niet-medicamenteuze en de medicamenteuze therapie. Deze cursus behandelt de geneesmiddelen en geneesmiddelengroepen die bij RA kunnen worden voorgeschreven en geeft aanbevelingen over het monitoren en afbouwen/staken/herstarten van medicatie.
Na het volgen van deze cursus:
Inhoudsopgave
Module 1 - Epidemiologie en pathofysiologie
Introductiecasus
Inleiding
Epidemiologie
Pathofysiologie
Module 2 - Diagnostiek
Diagnostiek
Laboratoriumonderzoek
Röntgenonderzoek
Differentiële diagnoses
Module 3 - Behandeling
Behandeling
Niet-medicamenteuze therapie
Medicamenteuze therapie
Monitoren
Afbouwen/staken/herstarten van medicatie
Terug naar de introductiecasus
Literatuur
Eindtoets