MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 599
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Longziekten
onderwerp(en):
COPD/Astma
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - COPD
Accreditatie Periode: 31-08-2015 t/m 31-08-2017
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Longziekten'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronisch obstructieve longziekte), kortweg COPD, wordt gekenmerkt door chronische obstructief longlijden. Kenmerken van de aandoening zijn, in tegenstelling tot bij astma, dat het beloop chronisch en vaak progressief is en dat de obstructie van de luchtwegen per definitie (deels) irreversibel is. De COPD-patiënt heeft chronische hoestklachten, geeft hierbij soms sputum op en heeft last van kortademigheid. COPD wordt bijna altijd veroorzaakt door roken en zal zich vaak pas na vele jaren openbaren. Vanaf het veertigste levensjaar is een forse stijging van de incidentie van COPD waarneembaar.

In Nederland is COPD de vierde doodsoorzaak. De diagnose is echter lastig te stellen en de schattingen lopen daardoor uiteen, maar de RIVM stelt dat ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking COPD heeft. De verwachting is dat het aantal COPD-patiënten de komende jaren alleen nog maar zal toenemen, onder meer door de toenemende vergrijzing.

In het voorjaar van 2015 is een nieuwe NHG-Standaard COPD uitgebracht, met hierin belangrijke wijzigingen over onder meer de ziektelast, de diagnostiek en de monitoring. Ook worden inhalatiecorticosteroïden alleen nog geïndiceerd wanneer er sprake is van ernstige frequente exacerbaties.
Hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck is mede-auteur van de NHG-Standaarden COPD en Astma. In deze e-learning behandelt hij zowel de algemene informatie met betrekking tot COPD als de wijzigingen in de diagnose en behandeling van COPD. 

Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u COPD beschrijven in termen van epidemiologie, etiologie en pathofysiologie.
  • bent u in staat om COPD op de juiste manier te diagnosticeren.
  • kunt u beschrijven hoe u een patiënt behandelt op zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze wijze.
  • kunt u de belangrijkste nieuwe wijzigingen in de huidige NHG-Standaard COPD benoemen.

Auteur

Prof. dr. C.P. van Schayck
Hoogleraar preventieve geneeskunde

Onno van Schayck is hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. De afgelopen jaren heeft hij de leiding gehad over circa 60 onderzoeksprojecten, met name op het gebied preventie van chronische ziekten en van astma en COPD in de eerste lijn. Tevens is hij auteur van de NHG-Richtlijnen over deze onderwerpen. Hiernaast is hij onder meer lid van de Gezondheidsraad en sinds 2008 honorary professor aan de Universiteit van Edinburgh. 

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!