MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 1 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 599
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Urologie, Ouderengeneeskunde, Algemeen & overig
ICPC:
A, U
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
1
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Nycturie
Accreditatie Periode: 13-11-2018 t/m 13-11-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Urologie', 'Ouderengeneeskunde' of 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

’s Nachts één of meermalen uit bed opstaan om te plassen kan grote gevolgen hebben. Een onderbroken slaap door aandrang geeft, vooral in de eerste vier uur van de nacht, een slechte slaapkwaliteit met als gevolgen vermoeidheid, concentratiestoornissen, stemmingsstoornissen, fracturen en verhoogd mortaliteitsrisico. De risico’s voor een slechte slaap gelden ook voor mantelzorgers die de patiënt ’s nachts moeten helpen met de toiletgang.

Vaak heeft nycturie een relatie met multimorbiditeit. Aandoeningen als hartfalen, diabetes mellitus, morbus Parkinson, dementie, OSAS hebben invloed op het nachtelijk urineren. Voor een patiënt met desoriëntatie kan bovendien het vinden van het toilet in de nacht een groot probleem zijn. De patiënt kan uitglijden over eigen urine en kan urineren op plekken die daarvoor niet bedoeld zijn. Nycturie kent vaak meerdere oorzaken: te grote intake van vocht, polyurie en te kleine blaascapaciteit. Een patiënt met klachten van nycturie moet lichamelijk onderzocht worden (onder andere op verschijnselen van hartfalen, grote prostaat).

Een mictiedagboek kan hierbij veel informatie op leveren. De behandeling van nycturie bestaat uit leefstijladviezen, behandeling van onderliggend lijden, saneren van medicatie eventueel instellen van medicatie en in instellingen zorgplanaanpassingen gericht op een veilige toiletgang in de nacht.

De behandeling van nycturie bestaat uit leefstijladviezen, behandeling van onderliggend lijden, saneren van medicatie eventueel instellen van medicatie en in instellingen zorgplanaanpassingen gericht op een veilige toiletgang in de nacht.

Na het volgen van de cursus:

  • bent u in staat om de oorzaken van nycturie te noemen en door middel van onderzoek te bepalen welke oorzaken bij de individuele patiënt een rol spelen.
  • kunt u een behandeling kiezen die gebaseerd is op de oorzaken die een rol spelen bij nycturie.
  • heeft u inzicht in de mogelijkheden die er in de nacht zijn voor begeleiding van de toiletgang bij gedesoriënteerde patiënten.
  • kunt u de het begrip nycturie definiëren en kunt u de invloed van nachtelijk plassen op een gezonde slaap beschrijven.
  • kunt u opnoemen welke medicatie de nachtelijke toiletgang kan beïnvloeden.
  • kunt u het probleem van nycturie in relatie brengen met de multi-morbiditeit van de individuele patiënt.

Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!